NKEB Energoatom och det ukrainska Ministeriet för energi och kolindustri behandlade inte bra kärnkraft. Driftsstid hos många energiblock utan modernisering förlängades, några viktiga avdelningar togs bort från Energoatoms struktur och saken gick till föreslag att höja och minska kapacitet i atomreaktor några gånger om dagen. Sådan behandling till mest farliga objekter i landet kan leda till svåra påföljder. Ministern för energi och kolindustri Igor Hasalik erkände situationen som kritisk. Tyvärr, ekonomiska krisen och energetiska problem tvungar tjämstemän att strunta i säkerheten inom kärnkraftindustri.

Det är värt att ta hänsyn till Energoatoms samarbete med det amerikanska bolaget Westinghouse. Ledarna beslöt att deversifiera leveranser av kärnbränsle och har ännu inte övertalat expertens förbund att det är ett rätt beslut. I få ord, visade sig amerikansk bränsle vara dålig på sovjetiska reaktorn i Tjeckien och Ungern, och Finland vägrade pga för höga priser. Dess driftstid är mindre och kostar högre dessutom tar Westinghouse över sina använt kärnbränsle från kärnkraftverk. Vad det gäller kvalitet av amerikansk bränsle, måste man veta följande: Westinghouse har inga nödvändiga tekniska dokumenter för att tillverka hopsättningar som passade till reaktorn VVER-1000. I fakten tillverkar amerikanerna kontrafakten efter mönster av bränslekasetter.

Det värt bemärkas att i Zaporozhskaya kärnkraftverk processen av oljelastning Westinghouse börjas bara, på tredje energiblock av Syd-ukrainska kärnkraftverket utnyttjas den redan ett år. Amerikanska företaget med samtycke av Ukrainska Statskärnreglering gjorde inspektering av sina stärkande värmeavsöndrande hopsättningar TBC-WR och blottade brister. Man kunde inte ha andra förklaringar från bolaget som förbredar kapacitet av fabriken i det svenska Västerås och söker aktivt nya köpare.

Faktiskt gick sista året för Sydukrainska kärnkraftsverk tredje energiblock ganska dålig: år 2015 var den avstängt för reparation för 119 dagar, den 20 februari utbröt den räddningsavstängning av enegiblock på grund av för höga värmenivå i ånggenrator. I mars strax efter 83 hovsättningar TBCWR lastades på var energiblocken stängt för den fullständiga planförebyggande reparation och startade arbete den 10 juni bara. I maj enligt några medier fixerade kasseter med kärnbränsle utsläppande av luft ur en tillsluten kapsel på reaktorn av tredje enrgiblock.

Enligt informationen, som inte kan hittas på Energoatoms och Sydukrainska kärnkraftverkets officiella sidor, så försökte man ansluta den tredje energiblocken efter reparationsslut några gånger och alla de försöken lyckades inte. Men från 2 till 5 juni fixerade man de första utsläppsöverskott av radioaktiva ämnen till miljön. Ekologer från Nikolaev tänker att stationens styrelse informerade om reparationsslut före utsatt tid avsiktlig för att informationen om reaktornsfel inte skulle ha sipprat igenom och för planerade laddninga av amerikansk bränsle typen TBC-WR på Zaporozhskaya kärnkraftverket inte gick i kras. Enligt Syd-ukrainskakärnkraftverkets anställda, fätsvåras situationen genom omöjlihet av automation att stoppa reaktorn av tredje enegriblock trots existerande problem i arbetet. För att avlägsna defekter väntar man Westinghouse speсialister, som kommer bara i slutet av juni. Dessutom upptäckte man defekter med omloppspump vad kan orsaka avbrytande av energiblockens avkylande reaktors aktiva område när som helst. Den sista stora radiationsutsläpp skedde den 18 juni.

Alla de dagarna personalen av Syd-ukrainska kärnkraftverket försöker kämpa mot påföljder av tredje energiblockens ostabil arbete. Just nu det är känt att på kärnkraftverkets territorium tvättade man några gånger radioaktiva föroreningar med disaktiverade lösning några gånger från platser samt skärde man kronor bort och begravade. Den 18 och 19 juni bearbetade man kärnkraftverketsbyggnader med ström av hög vattentryckhöjd och på några av dem ersätte man porösa elementer av konstruktionen. Likvidering av radioaktiva föroreningarnas källor begränsas med objektens territorium. I det nära kärnkraftverkets placerade Juzhnoukrainsk och Konstantinovka vidtog man åtgärder att lokalisera haveris påföljder och vi kan bara gissa hur bred har radioaktiva föroreningar krypt åt olika håll och om medelbetydelse för månaden av strålningsmiljö i regionen.

Medan regeringen håller tyst om olyckan, det är bara journalister, ekologer och vanliga vittnare som kan kontrollera situationen i Juzhnoukrainsk

Det är uppenbart att geopolitik och kommersiella intressen blev viktigare än öde av 40-tusen staden-satellit Juzhnoukrainsk. Emellertid närmer sig staten med varje dag av arbete av den tredje energiblock i Sydukrainska kärnkraftverket till katastrof.

Men ännu farligare ljuder nyheter om början av laddning av Westinghouse bränsle till aktiva område av den femte energiblocken av Zaporozhskaya kärnkraftverket. Falls olyckan på Kärnkraftverk – skulle halva Europa bli täckt. Hjälp! Låt inte Ukraina bli en radioaktiv moln!